27.12.2012. U Nišu obeleženo 50 godina postojanja Društva termičara Srbije

 • Датум одржавања 27.12.2012.
 • Организатори Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu
 • Место одржавања Svečna Sala Univerziteta u Nišu
 • Вебсајт -

U svečnoj sali Univerziteta u Nišu, 27.12.2012. godine, sa početkom u 12 časova održana je svečanost na kojoj je:

-  prikazan specijalni broja časopisa Thermal Science, posvećen 50-to godišnjici Mašinskog fakulteta u Nišu

-  obeleženo 50 godina postojanja Društva termičara Srbije

Svečanosti su pored velikog broja prisutnih prisustvovali i gosti: profesori dr Milan Radovanović, dr Simeon Oka, dr Dimitrije Voronjec, dr Dušan Gvozdenac, dr Vojin Grković, i dr Milun Babić.

Goste su najpre primili dekan Mašinskog fakulteta u Nišu prof. dr Vlastimir Nikolić, a zatim i rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić, pri čemu su ih prisutni obavestili o časopisu Thermal Science i proslavi 50 godina postojanja Društva termičara Srbije.

Nakon toga prikazan je specijalni broja časopisa Thermal Science, koji je izdat povodom 50 godina postojanja Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

U ovom specijalnom izdanju časopisa Thermal Science objavljeno je 29 radova nastavnika i saradnika sa Mašinskog fakultet u Nišu, ali je učešće uzeo i znatan broj nastavnika i saradnika sa drugih fakulteta sa kojima Mašinski fakultet u Nišu ima dugoročnu uspešnu saradnju u obrazovanju i istraživanjima.

Radovi objavljeni u ovom broju časopisa obuhvataju široki spektar oblasti (mehanika fluida, termotehnika, termoenergetika, energetska efikasnost u zgradarstvu, zavarivanje, mašinske konstrukcije, hidrotehnika, motori) i tretiraju aktuelnu, savremenu problematiku iz različitih naučnih disciplina. U radovima su predstavljeni najvažniji naučni i stručni rezultati postignuti u nekoliko poslednjih godina u ovim oblastima. U osnovi svih radova, bez obzira na to o kojoj oblasti nauke je reč, zajednička je jedna crta, a to je da svi oni u osnovi tretiraju termičke procese. To pokazuje koliko su termički procesi prisutni u svim sferama istraživanja u različitim granama mašinstava. Radovi objavljeni u ovom, specijalnom broju časopisa Thermal Science, nastali su uglavnom, kao rezultat rada, na projektima koje finansira resorno Ministarstvo nauke, na međunarodnim projektima i kao rezultat rada na doktorskim disretacijama, a kojima su u osnovi istraživanja bili termički procesi.

Svi radovi su recenzirani u skladu sa visokim standardima časopisa Thermal Science, koji su časopis doveli na listu poznatih svetskih časopisa u oblasti termotehnike, termoenergetike, procesne tehnike i energetske efikasnosti.

Objavljivanje rezultata ostvarenih tokom naučnoistraživačkog rada u časopisu Thermal Science danas predstavlja izazov za sve istraživače, kako iz Republike Srbije, tako i celog sveta, a pogotovu za mlade istraživače, pred kojima se otvaraju vrata nauke u svetskim razmerama. Thermal Science je renomirani časopis sa dugom tradicijom u prikazivanju kvalitetnih rezultata istraživanja, kako domaćih tako i stranih autora. Publikovanjem radova u ovom časopisu mladi istraživači otvaraju sebi prozor u svet nauke, čime im se pruža prilika da rezultate svojih istraživanja, nastalih u okviru njihovog naučno istraživačkog rada i rada na doktorskim disertacijama, prikažu široj naučnoj javnosti u svetu. Time oni, pored odgovarjućih priznanja dobijaju i odgovor i sugestije u kom pravcu treba da ide njihovo dalje istraživanje, usavršavanje i razvoj. 

Radovi su grupisani u šest oblasti, a prikazali su ih:

–  Živojin Stamenković

–  dr Miroslav Mijajlović

–  dr Mirjana Laković

–  Mirko Stojiljković

–  Marko Ignjatović

–  mr Ivan Ćirić

Nakon toga u okviru obeležavanja 50 godina postojanja Društva termičara Srbije prof. dr Vladan Petrović izložio je rad pod nazivom

„Novi prilaz u iskorišćenju solarne energije za rešavanje problema sveukupne energetike“, u kome je izložio rezultate svog rada na novim konstrukcijama solarnih koncentratora i akumulatora toplote.

Gostujući urednik: Prof. dr Mladen Stojiljković, Mašinski fakultet Univerzitet u Nišu                   

Догађаји

 • Трибина ДТС-а: Инвестиције ЈП...

  09.10.2021.
                                 ... Сазнајте више...
 • Трибина ДТС: НАФТНА ИНДУСТРИЈА...

  19.09.2021.
    Друштво термичара Србије има задовољство да Вас позове на јавну стручну трибину на којој ће... Сазнајте више...
 • Енергетска транзиција ЈП ЕПС...

  22.07.2021.
  ________________________________________________________ Поштовани чланови Друштва и целокупна стручна и научна јавности Србије, Друштво термичара Србије, у... Сазнајте више...
 • Tрибина посвећена научно-стручном раду...

  13.01.2020.
                                    ЛАБОРАТОРИЈА... Сазнајте више...
 • Трибина ЈКП Београдске електране

  08.11.2019.
                                                    ДРУШТВО ТЕРМИЧАРА                                                                  СРБИЈЕ                                                                        И                                                  МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ У оквиру сталне трибине има... Сазнајте више...

Вести