О нама

Milan Radovanović, predsednik DTS

Поштоване колегинице и колеге,

после више година жеља и више од годину дана ентузијазма и рада, Друштво термичара Србије (ДТС) поставља свој сајт са намером да се добрим делом већ постојеће и добре активности Друштва ставе на увид нашој и страној научно-истраживачкој јавности. Као и сваки почетак, сајт представља само део информација о претходним и планираним активностима. Свесни смо да ће сајт у почетку имати својих недостатака, који ће се, надам се, Вашим предлозима, сугестијама, допунама, информацијама и иницијативама у ходу поправљати и временом постајати све бољи. У томе Вас молим за сарадњу.

Постојећи садржаји-линкови ће Вам омогућити да боље сагледате и искористите објављене материјале у часописима Друштва ''Thermal science'' и ''Термотехника'' (чији је издавач Друштво заједно са Институтом за нуклеарне науке ''Винча''), на редовним научно-стручним скуповима које организује ДТС (''Електране'', ''Индустријска енергетика'' и ''Симтерм''), самостално или у сарадњи са другим научно истраживачким и другим организацијама (Српска агенција за енергетску ефикасност, Институт за нуклеарне науке ''Винча'', Машински факултет Универзитета у Београду, Машински факултет Универзитета у Нишу и др.), као и на Трибинама ДТС-а. У својим активностима ДТС посебно истиче да се скупови, као и издавање часописа обавља, под покровитељством и уз помоћ, како Министарства за науку и технолошки развој, Министарства рударства и енергетике и Министарства заштите животне средине и просторног планирања, тако и значајних домаћих и иностраних привредних субјеката, који су у складу са друштвеном одговорношћу и својим интересом дали подршку научно-истраживачким областима које се разматрају у оквиру активности Друштва.

Коначно, захваљујући ентузијазму и вишемесечном раду нашег колеге Косте Маглића написана је историја Друштва. Тиме је уклоњена позната изрека ''Оно што није забележено, не постоји''.

ДТС планира да питања од општег значаја за даљи развој науке о топлоти и њене примене, укључујући актуелне теме из области термоенергетике, термотехнике, енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије, смањења загађења, као и смањења емисије гасова, одрживог развоја, стави на јавну расправу и омогући сваком добронамерном да изложи свој став, мишљење и аргументе. Не мањи значај ДТС ће поклонити темама из историје српске термике.

На крају, овај сајт ће оправдати своје постојање само ако свако од Вас, чланова (и нечланова) ДТС-а, да свој допринос, тако да буде жив и актуелан. Молим Вас да о пуштању нашег сајта обавестите све његове потенцијалне посетиоце.

Позивајући Вас на сарадњу и са уверењем да и на овај начин чинимо нешто за добробит наше струке, срдачно Вас поздрављам,

Проф.др.Милан Радовановић,
Председник ДТС-а
У Београду,
маја 2009

Вести

Догађаји