12.12.2023. Predavanje dr Jovice Riznića

 

 

Poštovane koleginice i kolege,

Pozivamo vas na predavanje dr Jovice Riznića iz Kanadske agencije za nuklearnu regulativu,

pod naslovom 

"1,5 °C – ULOGA NUKLEARNE  ENERGIJE U DEKARBONIZACIJI ELEKTRO SISTEMA – ONTARIO CASE".

Dr Riznić je član projektnog tima iz dijaspore na projektu TPP-RSU, koji sprovode Mašinski fakultet i Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, a koji finansira Fond za nauku u okviru Zelenog programa saradnje nauke i privrede.

Predavanje dr Jovice Riznića će se održati u cetvrtak, 14. decembra u 11:00 u sali 211.

U prilogu šaljemo sadržaj i kratku biografiju dr Riznića.

S poštovanjem,

Prof. dr Dragoslava Stojiljković

Prodekan za naučnoistraživačku delatnost

________________________________________________

Kanadski naučnik srpskog porekla Jovica Riznić koji živi i radi u prestonici te zemlje Otavi nagrađen je visokim priznanjem

Kanadski naučnik srpskog porekla Jovica Riznić koji živi i radi u prestonici te zemlje Otavi nagrađen je visokim priznanjem koje zajedno dodeljuju Kanadska komisija za nacionalnu sigurnost i Kanadska nuklearna asocijacija. Prva je strukovno, a druga industrijsko udruženje.

Riznić je dobitnik nagrade "Harold Smit" koja se dodeljuje za izuzetan stručni doprinos u nekoj od disciplina od značaja za upotrebu nuklearne energije.

Određenije, on je nagrađen za značajan doprinos u istraživanju i obrazovanju u nuklearnom inženjerstvu u oblasti prenosa toplote i mehanike fluida u nuklearnim reaktorima kao i pouzdanosti, sigurnosti i raspoloživosti sistema i komponenti nuklearnih reaktora.

"Veoma sam počastvovan dodeljenim priznanjem jer dolazi od predstavnika struke u oblasti u kojoj već decenijama radim. Kanadska komisija za nacionalnu sigurnost reguliše sve aspekte upotrebe nuklearne energije u mirnodopske svrhe, od rudnika uranijuma preko upotrebe radioaktivnih izvora za medicinske svrhe i industrijskih uređaja do nuklearnih elektrana", izjavio je za Betu Jovica Riznić.

Kanada je jedna od visokorazvijenih zemalja u kojoj se istraživanjima i primeni nuklearne energije posvećuje posebna pažnja. Od 19 nuklearnih elektrana čak 18 je u najrazvijenijoj provinciji Ontario, a u njima se proizvodi više od polovine električne energije u toj provinciji dok je udeo nuklearki u proizvodnji elektro energije u celoj Kanadi oko 15 procenata.

Pročitajte još -Srpska genijalnost priznata širom sveta

Govoreći o kanadskom nuklearnom miljeu Riznić je ustvrdio da kanadske nuklearne elektrane imaju dobre karakteristike kako u sigurnosti tako i pouzdanosti i proizvodnji električne energije.

On je još kazao da je električna energija iz nuklearki pet puta jeftinija od električne energije iz solarnih sistema i osam puta jeftinija od struje dobijene iz turbina na vetar. Ipak najveći deo električne enegije u Kanadi i danas dolazi iz elektrana na ugalj i gas i hidroelektrana.

Kanada izvozi nuklearnu tehnologiju - na primer, izgradila je nuklearnu centralu Černjavoda u Rumuniji. Na pitanje da li postoji bilo kakva saradnja Srbije i Kanade na tom polju Riznić je odgovorio negativno.


"Na žalost nema nikakve, ne bar značajnije saradnje ili sa njom nisam upoznat iako održavam bliske kontakte sa kolegama iz stare laboratorije za termotehniku i energetiku u Institutu u Vinči, kao i sa profesorom Vladimirom Stefanovićem, stručnjakom za energetiku sa Mašinskog fakulteta u Beogradu", rekao je on.

Pročitajte još -Nobelovci nagradili našeg naučnika

Riznić nije optimista ni u pogledu moguće gradnje nuklearke u Srbiji. "Srbija ima mnogo prečih problema posebno ekonomskih i nuklearna energija je daleko od prioriteta u doglednoj budućnosti".

Osim što se svakodnevno radno bavi kanadskom nuklearnom poblematikom Jovica Riznić je prošle godine, kao priređivač i urednik, okupio dvadesetak vodećih stručnjaka u svetu koji su zastupljeni u knjizi "Generatori pare za nuklearne elektrane". To je najkompletnija stručna publikacija o generatorima pare koji su jedna od glavnih komponenti nuklearnih elektrana.

Jovica Riznić je diplomirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu studirajući nuklearnu energetiku kod profesora Milorada Ristića i njegovog asistenta Milovana Studovića. Na istom fakultetu je magistrirao i doktorirao.

U Institutu nuklearnih nauka u Vinči radio je dvadesetak godina. Sarađvao je i sa američkim univerzitetom Perdju, a dve godine proveo je u Nacionalnoj laboratoriji Argoni kao stipendista Međunarodne agencije za atomsku energiju iz Beča. Devedesetih godina prošlog veka dve godine je radio na univerzitetu Viskonsin, u Milvokiju, SAD odakle se 1996. preselio u Kanadu i od tada neprekidno radi u Otavi kao ekspert u Kanadskoj komisiji za nacionalnu sigurnost.

Документи

Вести

 • ICHMT anounce THMT-25

  18.07.2024.
  Dear Colleague, The International Centre for Heat and Mass Transfer is pleased to announce THMT-25,... Сазнајте више...
 • XVII Forum „STRATEŠKE...

  11.07.2024.
  Društvo termičara Srbije je dugogodišnji koorganizator naučno-stručnih skupova                 MEĐUNARODNI FORUM O ČISTIM... Сазнајте више...
 • Трибина ДТС: Проф. А.Острогорски

  27.06.2024.
                                                       ДРУШТВО ТЕРМИЧАРА                                                             ... Сазнајте више...
 • Sustainable Energy Week -...

  09.06.2024.
                  SOCIETY OF THERMAL ENGINEERS OF SERBIA                                 ENERGOPROJEKT ENTEL                       WORLD SERBIA ENERGY COUNCIL... Сазнајте више...
 • 21ST INTERNATIONAL CONFERENCE ON...

  25.04.2024.
  Dear colleagues, The deadline for abstract submission for the 21st International Conference on Thermal Science and... Сазнајте више...

Догађаји